Αριστοτέλης: Ο ιδρυτής του Συντάγματος των ΗΠΑ

Το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ έχει τις ρίζες του στην πολιτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη, ενός από τους μεγαλύτερους στοχαστές στην ανθρώπινη ιστορία.

Οι Αρχές του Αμερικανικού Συντάγματος

Το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ έχει τις ρίζες του στην πολιτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη, ενός από τους μεγαλύτερους στοχαστές στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνας φιλόσοφος που έζησε από το 384-322 π.Χ. και οι ιδέες του για την πολιτική και την διακυβέρνηση ασκούσαν επιρροή εδώ και αιώνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τις ξέρουμε σήμερα, χτίστηκαν πάνω σε αυτές τις αρχές.

Οι ιδέες του Αριστοτέλη για την πολιτική βασίστηκαν στην πεποίθησή του ότι το κράτος πρέπει να είναι αντανάκλαση των αξιών και των πεποιθήσεων των πολιτών του. Το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ είναι χτισμένο πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία δίνοντας εξουσία στο λαό μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του.

Οι τρεις τύποι διακυβέρνησης

Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στη λογική και τη δικαιοσύνη. Υποστήριξε ότι υπήρχαν τρεις τύποι διακυβέρνησης: η μοναρχία (κυβέρνηση από έναν), η αριστοκρατία (κυβέρνηση από λίγους) και η δημοκρατία (κυβέρνηση από πολλούς). Πίστευε ότι κάθε τύπος διακυβέρνησης θα μπορούσε να διαφθαρεί εάν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν ενεργούσαν δίκαια.

Το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ένας συνδυασμός και των τριών τύπων: ο πρόεδρος υπηρετεί ως αρχηγός του κράτους, το Κογκρέσο ενεργεί ως νομοθετικό σκέλος με εκπροσώπους από όλες τις πολιτείες και το δικαστικό σώμα ερμηνεύει τους νόμους για να διασφαλίσει ότι ευθυγραμμίζονται με το Σύνταγμα.

Οι τρεις κλάδοι της κυβέρνησης

Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη τονίζει επίσης τη σημασία των ελέγχων και των ισορροπιών εντός της κυβέρνησης, καθώς και του διαχωρισμού των εξουσιών. Αυτή η ιδέα αντανακλάται στους τρεις κλάδους της κυβέρνησης στις ΗΠΑ: νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Το νομοθετικό σκέλος θεσπίζει νόμους, αλλά πρέπει να υπογραφούν από τον πρόεδρο πριν γίνουν επίσημοι. Το δικαστικό τμήμα ερμηνεύει αυτούς τους νόμους για να διασφαλίσει ότι είναι συνταγματικοί.

Ο Αριστοτέλης και οι ιδρυτές του Συντάγματος των ΗΠΑ

Η πολιτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη αναλύει τους διαφορετικούς τύπους διακυβέρνησης μελετώντας προσεκτικά τα δυνατά και τρωτά τους σημεία με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η ανθρώπινη ευημερία που ο Τόμας Τζέφερσον υποστήριζε. Αυτήν την ιδέα που ο Αριστοτέλης εισήγαγε και ονόμασε “ευδαιμονία” η οποία εκφράζει την ακμή και ευημερία στην ανθρωπότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπνευστεί από μερικούς από τους μεγαλύτερους στοχαστές σε όλη την ιστορία. Ενώ ο Διαφωτισμός πιστώνεται συχνά ως σημαντική επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκέψη, υπάρχουν επίσης σημαντικές συνεισφορές από τον Αριστοτέλη που έχουν διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο του αμερικανικού έθνους.

Οι ιδρυτικοί πατέρες των ΗΠΑ, είχαν όλοι τους εντρυφήσει στην κλασική φιλοσοφία και πολλοί από αυτούς είχαν μελετήσει τον Αριστοτέλη και πιο συγκεκριμένα την πολιτική του φιλοσοφία και αυτό φαίνεται με τον τρόπο που συνέταξαν αυτό που από πολλούς θεωρείται ως το πιο επιτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης που συντάχθηκε ποτέ στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία.

Στην πραγματικότητα, πολλές από τις ιδέες του Αριστοτέλη παραμένουν επίκαιρες σήμερα και συνεχίζουν να είναι το επίκεντρο συζητήσεων για την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Η επιρροή του Αριστοτέλη στην έννοια της Δημοκρατίας και σε άλλες πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας

Ένας βασικός τομέας όπου μπορεί να φανεί η επιρροή του Αριστοτέλη είναι η έννοια της δημοκρατίας. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος έγραψε εκτενώς για αυτό το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο για τους πολίτες να έχουν λόγο για το πώς διοικείται η κοινωνία τους. Αυτή η ιδέα έχει υιοθετηθεί από πολλούς Αμερικανούς όλα αυτά τα χρόνια, με τη δημοκρατία να γίνεται ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ.

Η επιρροή της πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη μπορεί επίσης να φανεί σε άλλες πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας πέρα από την κυβερνητική της δομή. Επιπλέον, οι απόψεις του Αριστοτέλη για την ιθαγένεια και την ισότητα έχουν βοηθήσει στη διαμόρφωση σύγχρονων συζητήσεων γύρω από τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε τα νέα μας

Θα λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα στα εισερχόμενά σας.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστος Πατριώτης

Άγνωστος Πατριώτης

"Μετά την κατάκτηση της Ασίας και της Ελλάδας, μετά και από την σφαγή των ηγεμονικών διαδόχων της Κωσταντινούπολης και Τραπεζούντας…και το μαράζωμα μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, εδώ στέκομαι μόνος μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες μου και την μικρή μου επικράτεια κατά του αδυσώπητου κατακτητή ο οποίος παλεύει να καταστρέψει τον Σταυρό και να υψώσει την σημαία του μισοφέγγαρου στο βασίλειο μας και να σκλαβώσει όλον τον κόσμο."

~ Γεώργιος Καστριώτης (Μιλώντας μπρος τον Πάπα Παύλο ΙΙ)

Άρθρα: 192

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *