Το κέντημα με βελονάκι ήταν μέρος της καθημερινής ζωής και μια δεξιοτεχνία που έπρεπε να γνωρίζει κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά. Τα χειροποίητα πλεκτά ήταν ένδειξη φροντίδας και αγάπης. Με τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα όμως, οι μηχανές κάλυψαν την ανάγκη για μαζική κατανάλωση πλεκτών ρούχων και αξεσουάρ. Η πλεκτική, από καθημερινή ενασχόληση έγινε χόμπι για τις Ελληνίδες της ανώτερης τάξης.
Περνούσαν ώρες δημιουργώντας περίπλοκα μοτίβα και σχέδια, χρησιμοποιώντας πολυτελή υλικά όπως το μετάξι και η δαντέλα. Στις εύπορες γειτονιές άρχισαν να δημιουργούνται πλεκτικές λέσχες, όπου οι γυναίκες συγκεντρώνονταν για να ανταλλάξουν σχέδια, να μοιραστούν συμβουλές και να παρουσιάσουν τις τελευταίες τους δημιουργίες.
Παρά τη μετατόπιση από μια χρηστική τέχνη σε ένα χαλαρό χόμπι, η τέχνη της πλεκτικής συνέχισε να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον ελληνικό πολιτισμό. Τα χειροποίητα πλεκτά εξακολουθούσαν να εκτιμώνται ως κειμήλια και να μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.
Ύστερα από μια περίοδο, είχε αρχίσει να φθίνει τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα και οι άνθρωποι θεωρούσαν την τέχνη της πλεκτικής ως “παλιομοδίτικη”. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το πλέξιμο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο και τα χειροποίητα έργα με πλεκτό εκτιμήθηκαν και πάλι πολύ.
Η αναβίωση του πλεξίματος αποδίδεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις χειροποίητες κατασκευές και στην επιθυμία για μοναδικά, εξατομικευμένα δώρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ξανά τη χαρά του να δημιουργούν κάτι με τα χέρια τους και να είναι υπερήφανοι για κάθε πλεκτό. Έχει επίσης κερδίσει δημοτικότητα χάρη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Pinterest, όπου οι δημιουργοί μπορούν να μοιράζονται τη δουλειά τους με ένα παγκόσμιο κοινό.
Στην Ελλάδα, υπάρχει μια αναζωπύρωση για τις παραδοσιακές τέχνες όπως το πλέξιμο, με τις νεότερες γενιές να δείχνουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ή μέσω εργαστηρίων και μαθημάτων. Τα περίπλοκα μοτίβα και οι λεπτές δαντέλες που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές παραδόσεις του πλεξίματος ενσωματώνονται τώρα σε σύγχρονα σχέδια, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική.
Καθώς το πλέξιμο συνεχίζει να εξελίσσεται τόσο ως μορφή τέχνης όσο και ως δημοφιλές χόμπι, χρησιμεύει ως απόδειξη της διαρκούς ελκυστικότητας των χειροποίητων προϊόντων στο σημερινό ολοένα και πιο γρήγορο ψηφιακό κόσμο.