Πάσχα στην Ελληνική Επανάσταση – Ναύπλιο 1825

Στις 10 Απριλίου, ήταν η γιορτή του Πάσχα … η πιο σημαντική στην Ελληνική Εκκλησία.

Οι Έλληνες, στο Ναύπλιο, γιόρτασαν με κάθε μεγαλοπρέπεια; Καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης οι Έλληνες εκπλήρωναν με ευλάβεια τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις. Στις μεγάλες γιορτές, κάποιες φορές, σταματούσαν κάθε πολεμική δραστηριότητα. Ο Bρετανός James Emerson περιγράφει το Πάσχα του 1825, στο Ναύπλιο.

«Στις 10 Απριλίου, ήταν η γιορτή του Πάσχα … η πιο σημαντική στην Ελληνική Εκκλησία. Κάθε σπίτι μοσχομύριζε από τις πίτες και το ψητό κρέας … Όταν κάποιος συναντούσε έναν φίλο, τον φιλούσε και έλεγε «Χριστός Ανέστη». Η ημέρα κύλησε ευχάριστα. Πυροβολισμοί αντηχούσαν από το Παλαμήδι στον στρατώνα …

Το βράδυ έγινε μια μεγάλη τελετή στην πλατεία: όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αφού παρακολούθησαν τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συγκεντρώθηκαν απέναντι από την έδρα του Εκτελεστικού, αντάλλασσαν ασπασμούς και αγκαλιάζονταν.

Την επόμενη μέρα το απόγευμα … λόγω του καλού καιρού και της γιορτής, οι κάτοικοι βγήκαν στην πεδιάδα. Πολλές γυναίκες, ωραία ντυμένες, ήταν καθισμένες σε παρέες στο γρασίδι, ακούγοντας μουσική με κιθάρα και φλάουτο.

Ομάδες ιππέων, με όμορφα αραβικά άλογα κάλπαζαν στην πεδιάδα… κάθε λίγα μέτρα, μουσικοί ήταν περιτριγυρισμένοι από χορευτές, που χόρευαν το Ρωμαίικο χορό και πυροβολούσαν στον αέρα. Παιδιά, με όμορφα ρούχα και λουλούδια στα μαλλιά, έπαιζαν γύρω από τους χαρούμενους γονείς τους.

Κανείς μάρτυρας αυτής της σκηνής δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι βρίσκεται σε μια χώρα που ζει στη φρίκη του πολέμου, ούτε ότι περιτριγυρίζεται από εκατοντάδες οικογένειες, που ελάχιστες δεν έχουν χάσει έναν φίλο ή έναν αδελφό στη μάχη

James Emerson, “Journal of a Residence among the Greeks in 1825, όπως δημοσιεύθηκε στο “A Picture of Greece in 1825, London, 1826”

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε τα νέα μας

Θα λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα στα εισερχόμενά σας.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστος Πατριώτης

Άγνωστος Πατριώτης

"Μετά την κατάκτηση της Ασίας και της Ελλάδας, μετά και από την σφαγή των ηγεμονικών διαδόχων της Κωσταντινούπολης και Τραπεζούντας…και το μαράζωμα μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, εδώ στέκομαι μόνος μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες μου και την μικρή μου επικράτεια κατά του αδυσώπητου κατακτητή ο οποίος παλεύει να καταστρέψει τον Σταυρό και να υψώσει την σημαία του μισοφέγγαρου στο βασίλειο μας και να σκλαβώσει όλον τον κόσμο."

~ Γεώργιος Καστριώτης (Μιλώντας μπρος τον Πάπα Παύλο ΙΙ)

Άρθρα: 192

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *