Πολίτης-Οπλίτης-Μέτοικοι

Αποφάσεις για την πόλη έπαιρναν οι πολίτες οι οποίοι ήταν και οπλίτες, κατά τον αναγραμματισμό που αναδεικνύει τη στενή σχέση αυτών των ιδιοτήτων: οπλίτης-πολίτης.

Γράφει ο Λαυρέντζος Αναστάσιος

Για την Ιστορία να πούμε ότι η φράση «Έλληνες εισί οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» είναι μια φράση που έχει απομονωθεί από τον Ισοκράτη και διαστρεβλωθεί κατά το δοκούν.

Οι Έλληνες αποδέχονταν ξένους («μέτοικους») στην πόλη, αλλά δεν τους ενσωμάτωναν πολιτικά. Μπορούσαν να ζουν, να εργάζονται και πλήρωναν τον μετοίκιο φόρο για την ασφάλεια που τους προσέφερε η πόλη. Οι ξένοι όμως δεν μετείχαν στις αποφάσεις που αφορούσαν την πόλη και δεν είχαν υποχρέωση για την άμυνα της.

Αποφάσεις για την πόλη έπαιρναν οι πολίτες οι οποίοι ήταν και οπλίτες, κατά τον αναγραμματισμό που αναδεικνύει τη στενή σχέση αυτών των ιδιοτήτων: οπλίτης-πολίτης.
Για τους Έλληνες, η ιδιότητα του πολίτη ήταν ένα αξίωμα με δικαιώματα και υποχρεώσεις που τους παρείχε η δημοκρατία. Και αυτό ακριβώς το αξίωμα θέλουν να υποβαθμίσουν και να καταργήσουν, όσοι μιλούν για «ανοικτά σύνορα».

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε τα νέα μας

Θα λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα στα εισερχόμενά σας.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστος Πατριώτης

Άγνωστος Πατριώτης

"Μετά την κατάκτηση της Ασίας και της Ελλάδας, μετά και από την σφαγή των ηγεμονικών διαδόχων της Κωσταντινούπολης και Τραπεζούντας…και το μαράζωμα μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, εδώ στέκομαι μόνος μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες μου και την μικρή μου επικράτεια κατά του αδυσώπητου κατακτητή ο οποίος παλεύει να καταστρέψει τον Σταυρό και να υψώσει την σημαία του μισοφέγγαρου στο βασίλειο μας και να σκλαβώσει όλον τον κόσμο."

~ Γεώργιος Καστριώτης (Μιλώντας μπρος τον Πάπα Παύλο ΙΙ)

Άρθρα: 192

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *