Με καταγωγή από το χωριό Κρυοπηγή της χερσονήσου Χαλκιδικής στη Μακεδονία, ήταν αρματολός και σημαντικός επαναστάτης στην Μακεδονία, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, έδρασε ως φρουρός που επιχειρούσε στην χερσόνησο του Αγίου Όρους. Ήταν αυτός που υποδέχτηκε τον Εμμανουήλ Παππά – τον ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης στην Μακεδονία – όταν έφτασε στο Άγιο Όρος τον Μάρτιο του 1821, με τα πλοία του γεμάτα με άνδρες, όπλα και πυρομαχικά.
1.000 μοναχοί στρατολογήθηκαν σε μια ένοπλη δύναμη στη Μακεδονία, ενώ ο Καψάς στάλθηκε σε όλη τη Χαλκιδική, για να αρχίσει να στρατολογεί περισσότερους μαχητές για τον αγώνα, όπου είχε μεγάλη φήμη στα πρώιμα χρόνια της επανάστασης ως Κλέφτης.
Εν καιρό, συντάχθηκε μια δύναμη έως και 4.000 ατόμων, η οποία είχε σχηματιστεί και ήταν έτοιμη για επανάσταση.
Απώτερος και δηλωμένος στόχος ήταν η ανακατάληψη της Θεσσαλονίκης, οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν νοτιότερα, σε σημαντικές τοποθεσίες σε όλη τη Χαλκιδική, με τον Καψά και την δύναμή του να συμβάλλουν στην απελευθέρωση αρκετών χωριών.
Φοβούμενοι ότι ο Καψάς, ο οποίος βρισκόταν πλέον μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στα Βασιλικά της βόρειας Χαλκιδικής και η δύναμη των 2.000 περίπου ανδρών του όχι μόνο θα έφτανε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θα απελευθερωνόταν από τους Έλληνες, οι Τούρκοι έστειλαν 35.000 στρατιώτες και ιππικό στα Βασιλικά.
Στη μάχη που ακολούθησε, η συντριπτική αριθμητική υπεροχή των Τούρκων κατέπνιξε τον Καψά και τις δυνάμεις του.
Ο Καψάς με τους 65 μαχητές του, πολέμησε μέχρι τον τελευταίο άνδρα και εξουδετέρωσε αρκετές εκατοντάδες Τούρκους πριν εξοντωθούν όλοι, με τον Καψά να φαίνεται τελευταίος να ορμά με το σπαθί του στις εχθρικές γραμμές όπου και σκοτώθηκε.
Πηγή: Hellenic Patriotism