Ιούλιος ο Αλωνάρης

Ο μήνας Ιούλιος είναι ο μήνας του αλωνίσματος των δημητριακών. Γι' αυτό ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής! ''Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει''.

Ο μήνας Ιούλιος είναι ο μήνας του αλωνίσματος των δημητριακών. Γι’ αυτό ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής!
”Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει”.

Το αλώνισμα σε παλιότερους καιρούς στα χωριά μας είχε βαθύτερη συναισθηματική αξία και ήταν δεμένο με την ομορφιά και τη γοητεία του ανθρώπου. Τότε που στο στρώσιμο των χρυσών δεματιών, στο λίχνισμα, στων αλόγων και στου βαλμά το ξάναμμα ανυψώνονταν μελωδική η ευχαριστήρια φωνή για του καρπού το θησαύρισμα. Ήταν η ανταμοιβή του μόχθου και ο ανασασμός της ελπίδας που άνοιγε καινούριους ορίζοντες στην ομορφιά της γης και στην απλοχωριά της καρδιάς τους.

Τ’ αλώνια τα έφτιαχναν σε μέρη που να φυσάει ο αέρας, ώστε να διευκολύνετε το λίχνισμα. Το σχήμα τους ήταν πάντα κυκλικό. Το αλώνισμα ήταν δύσκολη και επίπονη δουλειά γιατί έπρεπε να γίνετε το καταμεσήμερο με τη δυνατή ζέστη για να κόβονται εύκολα τα στάχυα. Και όλοι βρίσκονταν στο πόδι, οι αλωνιστάδες και μαζί και οι νοικοκυραίοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά…..

Πηγή: Χωριό μου σε Νοστάλγησα

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε τα νέα μας

Θα λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα στα εισερχόμενά σας.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστος Πατριώτης

Άγνωστος Πατριώτης

"Μετά την κατάκτηση της Ασίας και της Ελλάδας, μετά και από την σφαγή των ηγεμονικών διαδόχων της Κωσταντινούπολης και Τραπεζούντας…και το μαράζωμα μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, εδώ στέκομαι μόνος μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες μου και την μικρή μου επικράτεια κατά του αδυσώπητου κατακτητή ο οποίος παλεύει να καταστρέψει τον Σταυρό και να υψώσει την σημαία του μισοφέγγαρου στο βασίλειο μας και να σκλαβώσει όλον τον κόσμο."

~ Γεώργιος Καστριώτης (Μιλώντας μπρος τον Πάπα Παύλο ΙΙ)

Άρθρα: 201

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *