Γεώργιος Καστριώτης – Ο Έλληνας Ήρωας των Αλβανών

Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σχετικά με τον Γεώργιο Καστριώτη. Δεν υπάρχει καμία αναφορά την εποχή που έζησε ο Γεώργιος Καστριώτης πως έχει Αλβανική καταγωγή. Ο ίδιος και όλα τα ιστορικά πρόσωπα αναφέρονταν ως Ηπειρώτη (Έλληνας).

Η Ήπειρος ήταν ένα από τα αρχαία ελληνικά βασιλεία. Του αρχικού αρχαίο όνομα ήταν Απειροταν (όπως βρέθηκε στα αρχαία νομίσματα της Ηπείρου). Το Α σε διάφορες ελληνικές διαλέκτους γίνεται “Ε” και η αρσενική κατάληξη “ος”: Ήπειρος = EPIROS (Epirus στα λατινικά).

Απειρώταν
Απειρώταν

Η ετυμολογία της λέξης εξηγείται από τον όρο “Απειρώταν” = “Άπειρον”. Ο παππούς του ήταν ο Κωσταντίνος Καστριώτης, ηγεμόνας της Ημαθίας και της Καστοριάς. Ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης της Κρούγια (Κρόια των Βυζαντινών) περιοχής στα βόρεια των Τιράνων, ο Έλληνας Ιωάννης Καστριώτης, και η μητέρα του ήταν η Σερβίδα πριγκίπισσα Βοϊσάβα. Τι γονείς του είχαν εννέα παιδιά: 5 κόρες και 4 γιους, όπου ο τελευταίος από αυτούς ήταν ο Γεώργιος Καστριώτης.

Οικογένεια Καστριώτη
Οικογένεια Καστριώτη

Κατά την περίοδο της κυριαρχίας του σουλτάνου Μουράντ ΙΙ (1421-1451), Ο Ιωάννης Καστριώτης προκειμένου να διαφυλάξει την ηγεμονία του στην Κρούγια εξαναγκάστηκε να παραδώσει τους τέσσερις γιους του ως ομήρους στον σουλτάνο όπου ύστερα θα μεγάλωναν στην οθωμανική αυλή της Ανδριανούπολης.

Εκεί εξισλαμίστηκαν. Ο Μουράντ αφού αναγνώρισε και εντυπωσιάστηκε με τις αρετές του Γεωργίου, τον εκπαίδευσε μαζί με τον κληρονόμο του θρόνου, Μοχάμεντ ΙΙ. Ο σουλτάνος θαύμασε την γενναιότητα μου ο σουλτάνος επειδή θαύμασε την γενναιότητα του του έδωσε το ψευδώνυμο “Ισκέντερ Μπέη” που σημαίνει “Άρχοντας Αλέξανδρος”.

Όταν έμαθε τα νέα του θανάτου των γονιών του, ο Καστριώτης αποστάτησε από τον οθωμανικό στρατό, επέστρεψε στην Κρούγια, υιοθέτησε ξανά του χριστιανικού του όνομα Γεώργιος, παντρεύτηκε την Ανδρονίκη Κομνηνή και το 1443 ανακήρυξε την επανάσταση κατά των Οθωμανών εισβολέων.

Γεώργιος Καστριώτης
Γεώργιος Καστριώτης – Ο Έλληνας Ήρωας των Αλβανών

Διέταξε να ανυψωθεί ο δικέφαλος αετός με το κόκκινο φόντο στα κάστρα της Kρούα, ως το έμβλημα του, το οποίο στην ουσία ήταν μία βυζαντινή σημαία πολέμου. Συνήθιζε να φοράει το αρχαίο ελληνικό κράνος με τις δύο κόρνες όπως πολλοί αρχαίοι έλληνες βασιλείς όπως ο Πύρρος, Αλέξανδρος και Λεωνίδας. (Το διπλό κέρας για τους αρχαίους έλληνες ήταν βασιλικό σύμβολο).

Ο Μαρίνι Μπαρλέτι, Ο πρώτος βιογράφος του από την Σκόντρα (16ος αιώνας μ.χ.) Τον αποκαλεί “Ηπειρώτη Πρίγκηπα” και “Ηγεμόνα των Ηπειρωτών”, καθώς ολόκληρη η βιογραφία κάνει αναφορές μόνον σε Ηπειρώτες και καμιά απολύτως σε Αλβανούς.

Στο γράμμα του προς τον πρίγκιπα του Τάραντο, Τζιοβάνι Αντονιόνι, ο Καστριώτης γράφει;

Οι πρόγονοι μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους γεννήθηκε ο βασιλιάς Πύρρος. Εκείνος ο οποίος νίκησε τους Ρωμαίους και έθεσε υπό κατοχή του το Τάραντο και άλλες πόλεις της Ιταλίας. Δεν έχετε πολεμιστές άξιοι να αντισταθούν στο Ηπειρωτικό θάρρος.

Γεώργιος Καστριώτης

Στο γράμμα του προς του Ιταλό Ουρσίνι το 1460, ο Καστριώτης αποκαλεί επίσης τον εαυτό του απόγονο των Ηπειρωτών και όχι τον Ιλλυριών.

Στο γράμμα του προς στον βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγωνίας, Νάπολης και Σικελίας, ο Καστριώτης λέει:

Στην Αυτού Μεγαλειότητα, βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγωνίας, Νάπολης και Σικελίας, ο Άρχοντας Αλέξανδρος, Πρίγκιπας των Ηπειρωτών, είναι ευτυχής και εύρωστος.

Γεώργιος Καστριώτης

Μιλώντας μπρος τον Πάπα Παύλο ΙΙ, ο Καστριώτης λέει:

Μετά την κατάκτηση της Ασίας και της Ελλάδας, μετά και από την σφαγή των ηγεμονικών διαδόχων της Κωσταντινούπολης και Τραπεζούντας…και το μαράζωμα μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, εδώ στέκομαι μόνος μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες μου και την μικρή μου επικράτεια κατά του αδυσώπητου κατακτητή ο οποίος παλεύει να καταστρέψει τον Σταυρό και να υψώσει την σημαία του μισοφέγγαρου στο βασίλειο μας και να σκλαβώσει όλον τον κόσμο.

Βιογράφος του Αλή πασά, Αχμέτ Μουφίτ γράφει:

Στο έτος του 1443 ο μέγας ηγεμόνας Γεώργιος Καστριώτης απέδρασε από τον οθωμανικό στρατό της Μωράβα και επέστρεψε στην πατρίδα του Κρούγια, την Ελληνική Ήπειρο.

Αχμέτ Μουφίτ, Βιογράφος του Αλή πασά

Απεβίωσε 17 Ιανουαρίου 1468 σε ηλικία 64 χρονών από ελονοσία και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ιωάννης. Ο ίδιος ο Καστριώτης, και όλες οι μαρτυρίες της εποχής του, αναφέρονταν σε αυτόν ως Ηπειρώτη (Έλληνα) και όχι Αλβανό.

Βόρειος Ήπειρος
Βόρειος Ήπειρος

Ο Ιταλός ακαδημαϊκός A. Salvi αναφέρεται σε εκείνον ως “Ο Γκρέκο”. Ο Άγγλος αναλυτής C. Randall τον αποκαλεί “Ο Έλληνας Ήρωας”. Ο Σουηδός Barau και αργότερα ο Rudbeck, αναφέρονται στον Καστριώτη ως “Ο Μέγας Έλληνας” που ονομάστηκε από τον Σουλτάνο Μεγαλέξανδρος ο Έλληνας, ως ένας γενναίος Έλληνας.

Ο διάσημος Γάλλος ιστορικός Παγανέλι, στο έργο του “Ιστορία του Σκεντέρμπεη” αναφέρεται σε εκείνον ως Έλληνα.

Ο Δανός στρατιωτικός αναλυτής Φράντς ντε Ζέσσεν γράφει:

Ο Γεώργιος Καστριώτης δεν είναι αλβανός επειδή ήταν γιος του έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Καστριώτη και της Σερβίδας πριγκίπισσας Βοϊσάβα.

Οι ιστορικές πηγές είναι αμέτρητες και όλες τους αποδεικνύουν την ελληνική ταυτότητα της οικογένειας Καστριώτη.

Η Αλβανία δεν μπορεί να κλέβει ήρωες και την πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε άλλους λαούς, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρει έναν εθνικό ήρωα και από πάνω να κατηγορεί τους άλλους για κλοπή.

Με Έλληνα πατέρα και Σερβίδα μητέρα, ο γόνος δεν μπορεί να είναι Αλβανός!

Δείτε το βίντεο με όλη την ιστορική αλήθεια για τον Ελληνικής καταγωγής ήρωα Γεώργιο Καστριώτη.

Γεώργιος Καστριώτης - Ο Έλληνας Ήρωας των Αλβανών

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε τα νέα μας

Θα λαμβάνετε τα τελευταία άρθρα στα εισερχόμενά σας.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστος Πατριώτης

Άγνωστος Πατριώτης

"Μετά την κατάκτηση της Ασίας και της Ελλάδας, μετά και από την σφαγή των ηγεμονικών διαδόχων της Κωσταντινούπολης και Τραπεζούντας…και το μαράζωμα μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, εδώ στέκομαι μόνος μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες μου και την μικρή μου επικράτεια κατά του αδυσώπητου κατακτητή ο οποίος παλεύει να καταστρέψει τον Σταυρό και να υψώσει την σημαία του μισοφέγγαρου στο βασίλειο μας και να σκλαβώσει όλον τον κόσμο."

~ Γεώργιος Καστριώτης (Μιλώντας μπρος τον Πάπα Παύλο ΙΙ)

Άρθρα: 192

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *